fbpx
REKLAMA

SLS – laurylosiarczan sodu (ang. Sodium Lauryl Sulfate) powszechnie stosowany składnik kosmetyków myjących, który poprzez swoje działanie uszkadza barierę lipidową naskórka i jest przyczyną podrażnień skóry, dlatego powinny go unikać szczególnie osoby ze skórą problematyczną. Z punktu widzenie chemicznego to anionowy środek powierzchniowo czynny, odpowiada za pienienie szamponów, mydeł, past do mycia zębów oraz płynów do kąpieli.

Na etykietach kosmetyków związek ten można znaleźć pod wieloma nazwami:

  • SLS – Sodium Lauryl Sulfate (laurylosiarczan sodu), 
  • Lauryl sulfate sodium salt,
  • SDS – Sodium dodecyl sulfate (sól sodowa kwasu dodecylosiarkowego),
  • Sodium N-dodecyl sulf​ate, Sulfuric acid, Monododecyl ester, Sodium salt.

REKLAMA
Cytuj ten artykuł jako:
Redakcja, SLS, Portal opieka.farm (https://opieka.farm/leksykon/sls/) [dostęp: 29 września 2021]
Podziel się:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Komentarze
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
REKLAMA
0
Wyraź swoje zdanie i dodaj komentarz :)x
Przewiń do góry

Kurs na www.farmaceuta.pro:

Opieka farmaceutyczna w astmie i POChP

Zobacz przykładową lekcję