fbpx

Samodzielne prowadzenie przeglądów lekowych a odpowiedzialność farmaceuty. Stanowisko NIA

Autor:
mgr farm.
Dodano: 13/09/2022
Aktualizacja: 05/11/2022
Pilotaż przeglądu lekowego.
NIA odniosła się do stanowiska koordynatorów Narodowego Pilotażu Przeglądów Lekowych, czyli do dyskusji na temat tego, czy farmaceuta może samodzielnie poza pilotażem świadczyć usługę Przeglądu Lekowego oraz jakie konsekwencje może to nieść ze sobą.

Omawiane zagadnienia:

6 września opublikowano „Stanowiska Koordynatorów Narodowego Pilotażu Przeglądów Lekowych oraz Związku Zawodowego Pracowników Farmacji (ZZPF) w sprawie realizacji usługi przeglądów lekowych w systemie ochrony zdrowia w Polsce”. W publikacji tej prowadzone są rozważania dotyczące kwalifikacji farmaceutów do prowadzenia w aptekach usługi Przegląd Lekowy – czyli czy możliwość świadczenia tej usługi powinna być regulowana przez zdobycie dodatkowych kwalifikacji.

W związku z powyższym, podejmowanie przez farmaceutów i apteki samodzielnych działań związanych z prowadzeniem przeglądu lekowego, wiąże się z osobistym ryzykiem farmaceuty oraz pracodawcy, a także poniesienie odpowiedzialności zawodowej za potencjalne błędy wynikające z braku kompetencji klinicznych do realizacji najtrudniejszej usługi opieki farmaceutycznej jaką jest przegląd lekowy.[1]

Do powyższego fragmentu odniosła się NIA pisząc, iż przedstawiony pogląd nie jest stanowiskiem Naczelnego Sądu Aptekarskiego oraz Naczelnego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej. W piśmie czytamy, że:

Grożenie farmaceutom odpowiedzialnością zawodową przez ww. podmioty jest działaniem nieuprawnionym oraz kontestuje autorytet organów odpowiedzialności zawodowej oraz samorządu zawodu farmaceuty. Zawód farmaceuty jest samodzielnym medycznym zawodem zaufania publicznego, co powinno skutkować m.in. zdolnością farmaceutów do brania indywidualnej odpowiedzialności za swoją pracę oraz umiejętnością oceny posiadanych kompetencji zawodowych, a tym samym do niewykonywania usług, do których farmaceuta nie jest przygotowany merytorycznie. Kwestionowanie umiejętności dokonania przez farmaceutów rzetelnej samooceny posiadanych umiejętności i kompetencji oraz nieuzasadnione zakładanie, ze farmaceuci będą podejmować się działań mogących szkodzić pacjentom, jest działaniem podważającym zaufanie do zawodu farmaceuty.

Poniżej pełna treść stanowiska.

stanowisko nia

Piśmiennictwo:

1. ZZPF: Stanowisko Koordynatorów Narodowego Pilotażu Przeglądów Lekowych. 06.09.2022. pełny tekst
Czy przedstawiony materiał był dla Ciebie interesujący?
TAKNIE

Podziel się:
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Wyraź swoje zdanie i dodaj komentarz :)x

Poradnik Pigularza już dostępny!

Przewiń do góry

Zgłoś problem/błąd

Przepraszam. Musisz być zalogowany, aby zobaczyć ten formularz.