Baza Porad: Inhibitory konwertazy angiotensyny

Ten temat zawiera 13 odpowiedzi, ma 7 głosów, i został ostatnio zaktualizowany przez  Maria Kowalczuk 1 dzień, 17 godziny temu.

  • Autor
    Wpisy
  • #9556 Punkty: 3

    Justyna Żarczynska mgr farm.
    26 pkt.

    Przykładami tych leków mogą być: kaptopryl (Captopril Jelfa), cylazapryl (Cilan), enalapryl (Benarapril), imidapryl (Tanatril), lizynopryl (Lisiprol, Prinivil), peryndopryl (Apo-Perindox, Prenessa, Prestarium), chinapryl (Accupro, Acurenal), ramipryl (Polpril, Tritace, Vivace), trandolapryl (Gopten).

    (…)

    [Czytaj cały artykuł tu: Baza Porad: Inhibitory konwertazy angiotensyny]

    Zapraszam do dyskusji.

    3 użytkowników uznało wpis za pomocny.
  • #10123 Punkty: 1

    Maria Kowalczuk mgr farm.
    313 pkt.

    No i co dalej z tym nieszczęsnym kaszlem po ACEi, poza tym, że zgłaszamy działanie niepożądane? 🙂

    1 użytkownik uznał wpis za pomocny.
  • #10129 Punkty: 9

    Konrad Tuszyński mgr farm.
    1.2K pkt.

    Zasugerować lekarzowi zamianę na sartan. Najlepiej naszą sugestię przekazać w formie pisemnej. Tabela z przelicznikiem równoważnych dawek ACEi na sartany będzie w osobnym artykule 🙂

    9 użytkowników uznało wpis za pomocny.
    • #34452 Punkty: 2

      Monika Zalega mgr farm.
      8 pkt.

      Moja pacentka dostała Triplixam i bardzo po nim kaszle. Kardiolog uprzedził ją,że tak się moze zdażyć prosił żeby przetrzymała 6 tygodni i zlecił Thiocodin. Co Wy na to?

      2 użytkowników uznało wpis za pomocny.
    • #34462 Punkty: 6

      Konrad Tuszyński mgr farm.
      1.2K pkt.

      Myślę, że zalecenie jest absurdalne i zdecydowanie odradziłbym stosowania kodeiny dłużej niż 3-4 dni. A tu mówimy o 6 tygodniach…

      Tu są możliwe takie scenariusze:

      1. Lekarz założył, że kaszel jest niezwiązany ze stosowaniem peryndoprylu, tylko z infekcją i może sam przejdzie, więc nie zamieniał leku na sartan,
      2. Lekarz założył, że kaszel ustąpi samoistnie z czasem – co jest błędem – na suchy “kaszel bradykininowy” nie rozwija się tolerancja i jak pacjent teraz kaszle to będzie kaszlał i za 6 tygodni.
      3. Pacjent musi stosować ACEI z uwagi na białkomocz czy inne wskazanie do czasu następnego badania za 6 tygodni i zalecił kodeinę żeby ulżyć pacjentowi, co wg mnie nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem z uwagi na ograniczoną skuteczność kodeiny i potencjał uzależniający.

      W badaniach wykazano, że gdy nie ma możliwości zamiany na sartan, kaszel bradykininowy można złagodzić podając np.:

      • kromoglikan w inhalacji – można stosować np. Allergo-COMOD w nebulizacji – więcej tu!
      • siarczan żelaza (!) doustnie
      • niektóre NLPZ np. indometacyna (Metindol retard)
      • teofilinę [1]

      Podawanie kodeiny czy DXM na kaszel po ACEi to taki sztandarowy przykład błędnego przepisywania leków [2] i wywoływania kaskad przepisywania, o których piszemy w najnowszych Zeszytach Aptecznych.

      Warto wiedzieć – kaszel po ACEi może wystąpić z opóźnieniem kilkumiesięcznym, a nawet rocznym! 🙂

      6 użytkowników uznało wpis za pomocny.
    • #38762 Punkty: 3

      Maria Kowalczuk mgr farm.
      313 pkt.

      Wydaje mi się, że takie porównanie mocy działania poszczególnych sartanów już tutaj widziałam, ale za Chiny nie potrafię tego namierzyć. Teraz wobec tego całego walsartanowego zamieszania byłoby jak znalazł 🙂

      3 użytkowników uznało wpis za pomocny.
  • #34482 Punkty: 0

    Aleksandra Kłyż mgr farm.
    2 pkt.

    Czy efekt bradykininowy może zależeć od dawki, np. pojawić się dopiero po zwiększeniu dawki perindoprilu z 5 na 10 mg?

  • #34487 Punkty: 3

    Konrad Tuszyński mgr farm.
    1.2K pkt.

    Tak, pisałem o tym też na grupie:

    ➡️ Kaszel bradykininowy (bo wynika z “nagromadzenia” bradykininy na skutek zahamowania aktywności enzymu który ją rozkłada) może rozwinąć się po kilku miesiącach a nawet po roku od rozpoczęcia leczenia ACEi!
    ➡️ Gdy zamiana na sartan (ARB) jest niewskazana, lekarz może zmienić ACEi na inny (choć to rzadko pomaga)

    3 użytkowników uznało wpis za pomocny.
    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 3 miesiące, 3 tygodnie temu przez  Konrad Tuszyński.
    • #34517 Punkty: 2

      Tomasz Rodacki mgr farm.
      54 pkt.

      Według:

      http://journal.chestnet.org/article/S0012-3692(15)52845-6/pdf

      “ACE inhibitor-induced cough is not dose-dependent. Patients treated with ACE inhibitors for congestive heart failure cough more frequently than those treated with these agents for hypertension.Cough due to ACE inhibitors occurs more commonly in women, nonsmokers, and persons of Chinese origin.”

      Wytyczne z 2006, może jest jakieś świeższe źródło.

      2 użytkowników uznało wpis za pomocny.
    • #34525 Punkty: 3

      Konrad Tuszyński mgr farm.
      1.2K pkt.

      Wytłuszczone przez Ciebie zdanie pochodzi z jeszcze starszej publikacji bo z 1992. Z tego co zrozumiałem, to wnioskuje się że skoro osoby z niewydolnością mają niższe dawki i kaszlą częściej, niż ci co leczą nadciśnienie (zwykle wyższe dawki), to efekt jest niezależny od dawki. Jednak osoby z niewydolnością nawet bez ACEi będą częściej kaszleć z uwagi na objawy samej choroby.

      Dane też są sprzeczne bo jest informacja, że kaszel może występować u 5-35% osób, a innych badaniach oceniono że ACEi były przyczyną tylko u 0-3% przypadków.

      Niemniej jednak myślę że mogę się z tego wycofać – poza opisami przypadków, nie ma dowodów na to, że zmniejszenie dawki niweluje kaszel, więc można założyć na ten moment że efekt jest niezależny o dawki.

      3 użytkowników uznało wpis za pomocny.
    • #34529 Punkty: 3

      Tomasz Rodacki mgr farm.
      54 pkt.

      Wytłuszczone przez Ciebie zdanie pochodzi z jeszcze starszej publikacji bo z 1992.

      Tez na to zwrocilem uwage. Dlatego pomyslalem o czyms bardziej aktualnym.

      W praktyce myslę, że nie ma to dużego znaczenie bo jeżeli pojawienie się kaszlu może byc odroczone w czasie nawet  o kilka miesięcy, to nie sposób ocenić czy kaszel jest zawiązany ze wzrostem dawki.  Patrząc z drugiej strony w postepowaniu również nie rekomenduje się ograniczania dawki a raczej zmianę leku.

      Pozdrawiam

      3 użytkowników uznało wpis za pomocny.
  • #62235 Punkty: 0

    Maria Kowalczuk mgr farm.
    313 pkt.

    Pacjent od roku zmaga się z permanentnie nawracającym kaszlem (palacz). Objawy i okoliczności napadów kaszlu, moim zdaniem, sugerują refluks i jego powikłania w układzie oddechowym. Lekarz uznała, że być może przyczyną jest kaszel bradykininowy po losartanie (Ku mojemu zdziwieniu chpl podaje w przypadku tego leku, kaszel jako częste działanie niepożądane). Losartan pan zażywał od kilku dobrych lat. Zmieniła lek na kombinację amlodypiny z indapamidem. Po nim z kolei puchły nogi, a kaszel nie ustąpił. Nowy lek stosowany był przez miesiąc, po czym pacjent wrócił do losartanu. Obrzęk kończyn dolnych cofnął się po zaledwie kilku dniach.

    Wiemy już, po jakim czasie można się spodziewać kaszlu, jako niepożądanego działania po ACEI, czy po losartanie. Moje pytanie brzmi: Po jakim czasie po zmianie leku, taki kaszel powinien ustąpić?

    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 4 dni, 15 godziny temu przez  Maria Kowalczuk.
  • #62424 Punkty: 1

    Mariusz Mogielnicki mgr farm.
    47 pkt.

    Wiemy już, po jakim czasie można się spodziewać kaszlu, jako niepożądanego działania po ACEI, czy po losartanie. Moje pytanie brzmi: Po jakim czasie po zmianie leku, taki kaszel powinien ustąpić?

    Więcej danych na ten temat jest w przypadku ACEI, po ich odstawieniu kaszel ustępuje zazwyczaj po kilku dniach, natomiast może się utrzymywać przez kilka miesięcy.[link], [link]
    W przypadku losartanu nie znalazłem zbyt wiele, jedynie opis przypadku, w którym kaszel po losartanie ustąpił po 8 dniach od odstawienia leku [link]

    1 użytkownik uznał wpis za pomocny.
    • #62458 Punkty: 0

      Maria Kowalczuk mgr farm.
      313 pkt.

      Dziękuję bardzo za odpowiedź. Będę miała to na uwadze. Zobaczymy jak to się dalej będzie rozwijać. Jeżeli TK układu oddechowego nic nie wykaże, to niech szukają dalej 🙁 Nie mam zamiaru wchodzić w kompetencje lekarzy.

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.